Néhány magyar Android app

| kategória: mobil | téma: , | 2 hozzászólás

Kíváncsi voltam, hogy mennyi magyar vonatkozású alkalmazás lehet a Marketen. Sok egyelőre nincsen, de ami van, azok közül pár érdekesebben gyorsan végigfutok.

A Names app lényege egy widget az aznapi magyar névnappal, illetve az a funkció, hogy értesít, ha valamelyik kontaktunknál aktuális a névnap.

A Caller Name már nem csak a nevekkel, hanem a számokkal is kapcsolatos: a kontaktlistánkban nem szereplő hívók (kijelzett) számainak néz utána, amennyiben az illető hozzájárult a szolgáltatói telefonkönyvben való megjelenéséhez. Nekem mondjuk Desire-n nem működik, amiért mégis megemlítem, az a kíváncsiság: valakinek megy itthon?

A Magyar Telekom alkalmazása az Árfolyamok. A picit nagy (1.59 megás) szoftverhez a nevén kívül nem lehet sok leírást hozzátenni. Talán csak annyit, hogy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamairól van szó, egy évre visszamenően. A szoftver átlátható felülettel, hibátlanul működik.

Amin meglepődtem: a mormon egyház magyarul is nyomul Androidon. A pontos nevén Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza itthon 2-4 ezer hívővel rendelkezik. Valószínűleg androidos mobilból sincs nagyságrendileg több, ráadásul ezek jelentős része egész biztosan nem a hívők birtokában van. Nem azért furcsa ez, mert A szentírások app csak nekik szólna – sőt, nyilvánvaló a hittérő munkát segítő cél -, hanem azért, mert egy egyháznak egyáltalán eszébe jut odafigyelni egy pár ezres közösséggel bíró országra. Túl sok persze nem kellett a Mormon könyve angol szövegének magyarra cseréléséhez, de már ez a copy-paste-tal magyarított alkalmazás is figyelemreméltó. Az mondjuk elég nagy (bár aranyos) baki, hogy 5 dollárért adják az alkalmazást, így – fizetős lévén – Magyarországon nem elérhető a Marketen.