Mások Twitter csatornája is árulkodhat rólunk

| kategória: szociál, web | téma: | 3 hozzászólás

A HR-esek és a munkaadók kevésbé professzionális alkalmazottai már régen nemcsak az USA-ban, hanem itthon is csekkolnak egy-egy embert az iWiW-en, Facebookon, netán a Twitteren. Adott esetben én is így tettem és teszek: ha webes tanácsadóként megkérdeznek egy-egy új ember felvétele kapcsán, csekkolom a kiszemeltek webes aktivitását.

Bevallom, újabban a kurzusaimra jelentkező hallgatók webes aktivitásait is figyelem – még mielőtt az első órán találkoznánk. Teszem ezt azért, mert az online világot érintő órákról van szó. Nagyon nem mindegy, hogy a kurzusra jelentkezők közül mindenki durván geek vagy mindenki átlagfelhasználó.

Vannak persze a “megfigyeltek” részéről megelőzési módszerek, Twitteren ilyen például a protect my tweets opció bekapcsolása. Ez az, amit saját hatáskörben megtehetünk. A bevédés viszont csak azt rejti el, hogy mi miket írunk magunkról. Márpedig van egy megközelítés, amiből sokszor talán még messzemenőbb következtetéseket lehet levonni egy-egy emberről: mások miket írnak nekünk és rólunk?

Az RWW anyaga nyomán érdemes belegondolnunk tehát, hogy van egy olyan faktor, amit szinte egyáltalán nem befolyásolhatunk, egy egyszerű kereséssel mégis bárki utánajárhat bármelyik felhasználónak. Csupán rá kell keresni az adott júzer nevére a Twitteren vagy a Google-ben, az eredmény pedig egy hosszú találati lista, @reply @mention hátán. Akkor is, ha saját állapotfrissítéseink rejtettek. Kivédeni (jelenleg) nem nagyon lehet, úgyhogy meg kell tanulnunk figyelni rá.