Az 561 millió eurós vicc

| kategória: tech | téma: , | 6 hozzászólás

Elképzeltem, ahogy a MOL-kúton megkérdezik a tankolót, hogy nem akarna-e a benzin mellé valamilyen Shell-terméket is vásárolni. Illetve nem is kell Shellt, ha nem akar, lényeg az, hogy valamelyik MOL-konkurenstől ugyan válasszon már valamit, ha már egyszer MOL-kúton jár. Aztán elképzeltem ugyanezt a McDonald’s-ban. “Szia, figyelj, most nulla forintos felárral kérheted mekis húspogácsa helyett KFC-s csirkecombbal a BigMac menüt, hmm?” De az is eszembe jutott, hogy amikor a Google keresőjébe elkezdek írni egy szöveget, akkor miért nem dob fel egy figyelmeztetést, hogy biztos nem Binggel akarnék-e keresni, mert az sem rossz.

Oké, persze, ez csak vicc. De akkor ez is az.

561 millió eurós, több mint 167 milliárd forintnak megfelelő büntetést szabott ki az Európai Bizottság a Microsoftra, amiért a vállalat a szabad böngészőválasztási megállapodást megszegve nem kínálta fel az Internet Exploreren kívüli böngészők telepítésének lehetőségét.

A windowsos számítógépek ügye persze a fenti példáknál valamivel komplexebb, a “vegyünk egy pécét, mama” jobban bele van égve a fejekbe, a Windows meg a gépekbe. De azért mégiscsak egy vicc ez, hogy nem a tudatos felhasználók nevelésére fordítunk gondot, hogy fél perc alatt fel tudjanak telepíteni bármilyen böngészőt, és általános számítástechnikai rálátásuk révén hasonló sebességgel tekintsenek át mindenféle informatikai helyzetet. Nem, inkább kipécézünk egy részproblémát, aztán megbüntetünk egy céget, mert nem ajánlja a konkurenseit.

Ugyanitt iPhone-okra Android-választási képernyő, valamint Samsung alakú Sony tévé eladó.