Re: Blogmustra, avagy hol érdemes blogolni?

| kategória: próba/tipp, web | téma: , | 7 hozzászólás

A FigyelőNeten jelent meg a címéhez hű írás. A tesztet megelőző bevezető rész fogalmazása figyelemreméltó, sajnos a rossz értelemben. Furcsa érzés ilyen halovány újságírói munkával találkozni egy Sanoma-oldalon. Ám az első oldalon mégis találtam egy olyan mondatot, amely tökéletesen megfogalmazza az én véleményemet is a Blogterről: szívünk szerint blogolnánk vele, de az eszünk szerint nem. Na, igen. A közösség, illetve esetemben több sikeresnek mondható év emléke nagyon erős, de az is tény: a manapság a Blogtert érő kritikák zöme jogos.

A Freeblogról tett megállapítások alapjában véve megállják a helyüket (letisztult, könnyen kezelhető), mint ahogy a Blog.hu-ról írott harmadik oldal is nagyjából igaz (a sablonokat ért bírálattal nem értek egyet).

Az összes vizsgált szolgáltató közül a legszebb oldalt az eOldal (üzemeltetője a FigyelőNetet is kiadó Sanoma Budapest Zrt.) motorjából sikerült kihoznunk. Még úgy is, hogy a többi szolgáltatással szemben az eOldal nem egyértelműen blogmotornak készült, de használható e célra is.

Igen, feleim, elérkeztünk azokhoz a mondatokhoz, melyeket semmiféleképpen nem kellett volna leírni. Nem, nem azért, mert közös a kiadó. Máris jön a magyarázat.

Nem tudunk például címkézni, és alapesetben a kommentek moderálására sincs lehetőségünk. Valamit a többi oldallal ellentétben itt nincs egy központi hely, ahol a friss bejegyzések és hozzászólások megjelennének

Ilyen alapon a Word-öt is besorolhatták volna a vizsgált rendszerek közé. Mert bár a Word “nem egyértelműen blogmotornak készült, de használható e célra is”. Az A4-es oldal végén tudunk címkéket felsorolni, az e-mailben érkező véleményeket be tudjuk másolni a címkék után, sőt még a .doc fájlokat fel is tudjuk tölteni egy tárhelyre.

A Google Blogger.com-jához írt összegző véleményre (“Nincs statisztika, Analytics szükséges hozzá”) magamat tréfásnak gondolva csak annyit mondanék: na ja, de legalább ott engedik betenni.

A Microsoft Live-ját értékelő “még van hova fejlődnie” vélemény meglátás igaz, bár eléggé finoman mutat rá a valóságra.