Tarolni fog a Google GPS, zuhannak az árfolyamok

| kategória: mobil, trend | téma: , | 2 hozzászólás

Alighogy a Google bejelentette ingyenes GPS szoftverét, meredek esésbe kezdett a TomTom és a Garmin részvényeinek árfolyama a NASDAQ-on. Hogy miért? Úgy hírlik, a Google nem csak saját Android rendszerére adja ki majd a teljeskörű turn-by-turn navigációs szoftvert, hanem például iPhone-ra is.

Utat mutató nyilak

Használati útmutató

Ahogy Somezzel Twitteren fejtegettük, ha van esze a Google-nek (márpedig van, tulajdonképpen ez eszükből van a pénzük), akkor az igazi biznisz nem abban áll majd, hogy androidos exkluzivitással terelnek át mindenkit saját mobilos oprendszerükre. Áá, nem. Mivel a szoftverben később várhatóan reklámok is lesznek, sokkal nagyobb üzlet nem csak Androidra, hanem iPhone-ra, Windows Mobile-ra és Symbianra is megcsinálni az alkalmazást, aztán teletolni a felhasználókat reklámmal.

Szerintem a Google Maps Navigation ugyanolyan szintű változást hozhat a GPS-piacon, mint amennyire a Gmail felforgatta az ingyenes e-mail szolgáltatásokat. Hogy ezt nem csak én látom így, arra jó kis bizonyíték az a szép kis grafikon, melyre @Mp3Pintyo hívta fel a figyelmet. A posztolás pillanatában a NASDAQ-on a Garmin papírjai 14, a TomTom részvényei pedig közel 48 százalékos zuhanásban vannak. Valamennyire persze konszolidálódni fog a helyzet, de irányjelzőnek valószínűleg megteszi ez a pár lefelé mutató vonal.