Mobilos fejlesztések – iOS vs. Android vs. Windows Phone

| kategória: mobil | téma: , , , | 4 hozzászólás

Legutóbb decemberben posztoltam a fejlesztők preferenciáiról, most pedig itt az IDC-Appcelerator páros legfrissebb eredménye a témában. Az iPhone és az iPad iránti vágyakozás lényegében stagnál (előbbi kicsit gyengébb, utóbbi kicsit erősebb a tavaly ilyenkori adatnál), az androidos mobilokra és táblákra fejlesztést viszont egyre kevesebben tartják fontosnak. Önmagában nem is a jelenlegi eredmény érdekes, hanem az iOS-Android platformok között, telefonos és táblás fronton is kinyílni látszó olló. Most éppen kívánatosabb a HTML5-ös, mobilbarát webre fejlesztés, mint az androidos táblák világa.

Az Android ereszkedése valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a legújabb, októberben bejelentett verzió például közel fél év elteltével még mindig csak a gépek 1.6%-án fut, ennél még a több mint 2 éve bejelentett Éclair is négyszer népszerűbb, illetve ott van még a Froyo és a Gingerbread is. És akkor még nem vettük a megannyi kijelzőméretet és -felbontást, processzorsebességet és RAM-mennyiséget, amelyekhez optimalizálni kellene.

A grafikon szereplői közül említésre méltó még a Nokia beindulása miatt a fejlesztők körében újra érdekessé váló Windows Phone. Bár most épp emelkedőben van a 40%-os kék vonal, továbbra is kérdéses, hogy van-e elég erő az áttöréshez a Microsoft platformjában.