archívum téma szerint: “windows phone”

Szerintem megveszi a Microsoft a Nokiát

| kategória: mobil | téma: , , | 8 hozzászólás

– Veszek Nokiát.
– Ugyan már, elavult.
– Fenét, a céget veszem meg.
(@cadmagician)

Régóta pletykálják, eddig mégsem történt meg a Nokia felvásárlása. A jelek azonban egyre határozottabbak.

A Microsoftnak kell egy mobilgyártó. A keddi Surface-bejelentés óta teljesen egyértelmű az irány, az Apple receptjének követése, ami ebben az értelemben egyáltalán nem ciki, nem ócska másolás, hanem tanulás és belátás. Szóval az irány: hardver és szoftver egy kézben, maximálisan összecsiszolva, kikerülve a bevont harmadik fél saját elképzeléseit, idétlenségeit, lustaságát. Ehhez pedig a korábbi házon belüli próbálkozás KIN-os bukása után mindenképpen jól jön egy évtizedek óta mobilokkal foglalkozó gyártó felhalmozott tudása, tapasztalata (és szabadalmai, ehh).

Az sem utolsó szempont, hogy az Apple saját útja mellett a mobilos front másik fontos szereplője, a Google is rendelkezik már egy gyártóval, mióta zöldet kapott a motorolás biznisz. Nehezen elképzelhető, hogy a Microsoft hosszabb távon el szeretné viselni a slágerjáték nélkül maradó óvodás szerepkörét, miközben a csoportban már mindenki azzal játszik.

A finn eladások és részvények drasztikus esése nem érv, csak katalizálja a folyamatot. Ahogy az is, hogy a Windows Phone 8 bejelentésekor a Microsoft egyértelműen betette az ajtót: az erőre kapó Lumia-eladásokat gyakorlatilag befagyasztották, az idei harmadik negyedévben valószínűleg kevesen vesznek majd olyan okosmobilt (az erre odafigyelő felhasználók közül senki), amelyikről már most tudják, hogy csak butított szoftverfrissítést kaphat.

A Nokia részvényeinek árfolyama csökken, a második negyedéves jelentés (illetve a harmadik negyedévben kiadott esetleges befektetői figyelmeztetés) után szerintem kis túlzással annak adják majd a céget, aki arra jár. A Microsoft pedig nagyon ott van.

Mobilos fejlesztések – iOS vs. Android vs. Windows Phone

| kategória: mobil | téma: , , , | 4 hozzászólás

Legutóbb decemberben posztoltam a fejlesztők preferenciáiról, most pedig itt az IDC-Appcelerator páros legfrissebb eredménye a témában. Az iPhone és az iPad iránti vágyakozás lényegében stagnál (előbbi kicsit gyengébb, utóbbi kicsit erősebb a tavaly ilyenkori adatnál), az androidos mobilokra és táblákra fejlesztést viszont egyre kevesebben tartják fontosnak. Önmagában nem is a jelenlegi eredmény érdekes, hanem az iOS-Android platformok között, telefonos és táblás fronton is kinyílni látszó olló. Most éppen kívánatosabb a HTML5-ös, mobilbarát webre fejlesztés, mint az androidos táblák világa.

Az Android ereszkedése valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a legújabb, októberben bejelentett verzió például közel fél év elteltével még mindig csak a gépek 1.6%-án fut, ennél még a több mint 2 éve bejelentett Éclair is négyszer népszerűbb, illetve ott van még a Froyo és a Gingerbread is. És akkor még nem vettük a megannyi kijelzőméretet és -felbontást, processzorsebességet és RAM-mennyiséget, amelyekhez optimalizálni kellene.

A grafikon szereplői közül említésre méltó még a Nokia beindulása miatt a fejlesztők körében újra érdekessé váló Windows Phone. Bár most épp emelkedőben van a 40%-os kék vonal, továbbra is kérdéses, hogy van-e elég erő az áttöréshez a Microsoft platformjában.

Windows Phone kipróbálása iPhone-on és androidos mobilokon

| kategória: mobil | téma: |

Új rendszerre váltani mobilos téren is necces lehet, főleg akkor, ha az ember 2 éves hűséget is vállal a készülékre. Ilyenkor rossz rájönni a harmadik napon, hogy nem kellett volna. A Windows Phone-nal kapcsolatban nekem volt egy hasonló élményem (szerencsére vásárlás és hűség nélkül), mikor pár napos tesztelés után beleuntam a felületbe. Másnak viszont lehet, hogy tetszeni fog – a jó hír pedig az, hogy a kérdést már iPhone-on vagy androidos telefonokon élők is eldönthetik.

A Microsoft aka.ms/wpdemo címen elérhető felülete persze asztali böngészőben is kipróbálható, de mobilon teljesen más az élmény, tényleg elég jól szimulálja a “WP mobil van a kezemben” szituációt. Szóval aki gondolkozik rajta, hogy karácsonyra befektet valamelyik WinPho mobilba, az a rendszerről készült videók nézése helyett/mellett szánjon néhány napon át 5-5 percet erre a demóra.

A Nokia szerint idejétmúlt az iOS és az Android

| kategória: mobil | téma: , , , , | 7 hozzászólás

Korábban sajnáltam a Nokiát és szurkoltam nekik. Ebből egyre inkább csak az előbbi érzés marad: csak sajnálni tudom azt az önmagát kiröhögtető céget, melynek észak-amerikai elnöke azt találja mondani 2011-ben, hogy az iOS és az Android bármilyen értelemben (itt konkrétan a felhős megoldások, illetve az alkalmazáscentrikus szemlélet tekintetében) is idejétmúlt. Mondja a Nokia Microsofttól jött embere, ellenpéldának pedig természetesen a Windows Phone-t hozza. Érted.

Hol vannak a Windows Phone 7-es mobilok?

| kategória: mobil | téma: , | 2 hozzászólás

A CES szórakoztatóelektronikai vásáron és a legnagyobb mobilos eseményen, a Mobile World Congress-en, ha jól adom össze, összesen nulla Windows Phone 7-es telefont jelentettek be a gyártók. Én ezt luxusnak érzem, még a Nokia-Microsoft együttműködés híre mellett is, amely ősz előtt biztosan nem fullad kézzelfogható telefonba. Az újdonságok hiányával kapcsolatban a következő okokat tudom elképzelni:

  • a gyártók inkább a nagy androidos patronokat sütötték el, amikor mindenki rájuk figyelt
  • az eladásaik fényében a gyártók egyelőre nem érzik szükségét WP7 újdonság bemutatásának (az LG egyik marketinges vezetője saját tapasztalataik vonatkozásában korábban erre egyértelműen utalt is)
  • bár a gyártók szívesen adtak volna ki új WP7 mobilt, de egyelőre nincs okuk megtenni, mivel a már megjelentetettekhez képest nem tudnak nagyon újat mutatni (a szoftverbe nem nyúlhatnak bele; gyengébb hardvert a Microsoft nem enged, az erősebb pedig az Android alá megy)

Bárhogy is, a Microsoft egy gyártót sem tudott meggyőzni arról, hogy az idei év két legfontosabb rendezvénye közül valamelyikre összerakjon egy bejelenthető mobilt, pedig nem hinném, hogy ne próbálkoztok volna vele.

A legutóbbi, közel egy hónapos hivatalos közlés szerint addig 2.1 millió licenszet adtak el. (Tehát nem ennyi új windows-os mobil fogyott, csak ennyire vették meg a szoftver használati jogát a mobilgyártók.) A HTC már az októberi nyitány előtt 5 készüléket mutatott be, így nekik felmentésük van. A mobilos fronton nem a legerősebb Acer és Dell környékén már dereng valami, de vajon mikor lép már valaki? Ha minden a menetrend szerint megy, akkor hamarabb lesz iPhone 5, mint ahogy új WP7-es telefont látnánk.