Szerintem megveszi a Microsoft a Nokiát

| kategória: mobil | téma: , , | 8 hozzászólás

– Veszek Nokiát.
– Ugyan már, elavult.
– Fenét, a céget veszem meg.
(@cadmagician)

Régóta pletykálják, eddig mégsem történt meg a Nokia felvásárlása. A jelek azonban egyre határozottabbak.

A Microsoftnak kell egy mobilgyártó. A keddi Surface-bejelentés óta teljesen egyértelmű az irány, az Apple receptjének követése, ami ebben az értelemben egyáltalán nem ciki, nem ócska másolás, hanem tanulás és belátás. Szóval az irány: hardver és szoftver egy kézben, maximálisan összecsiszolva, kikerülve a bevont harmadik fél saját elképzeléseit, idétlenségeit, lustaságát. Ehhez pedig a korábbi házon belüli próbálkozás KIN-os bukása után mindenképpen jól jön egy évtizedek óta mobilokkal foglalkozó gyártó felhalmozott tudása, tapasztalata (és szabadalmai, ehh).

Az sem utolsó szempont, hogy az Apple saját útja mellett a mobilos front másik fontos szereplője, a Google is rendelkezik már egy gyártóval, mióta zöldet kapott a motorolás biznisz. Nehezen elképzelhető, hogy a Microsoft hosszabb távon el szeretné viselni a slágerjáték nélkül maradó óvodás szerepkörét, miközben a csoportban már mindenki azzal játszik.

A finn eladások és részvények drasztikus esése nem érv, csak katalizálja a folyamatot. Ahogy az is, hogy a Windows Phone 8 bejelentésekor a Microsoft egyértelműen betette az ajtót: az erőre kapó Lumia-eladásokat gyakorlatilag befagyasztották, az idei harmadik negyedévben valószínűleg kevesen vesznek majd olyan okosmobilt (az erre odafigyelő felhasználók közül senki), amelyikről már most tudják, hogy csak butított szoftverfrissítést kaphat.

A Nokia részvényeinek árfolyama csökken, a második negyedéves jelentés (illetve a harmadik negyedévben kiadott esetleges befektetői figyelmeztetés) után szerintem kis túlzással annak adják majd a céget, aki arra jár. A Microsoft pedig nagyon ott van.