archívum téma szerint: “nokia”

Szerintem megveszi a Microsoft a Nokiát

| kategória: mobil | téma: , , | 8 hozzászólás

– Veszek Nokiát.
– Ugyan már, elavult.
– Fenét, a céget veszem meg.
(@cadmagician)

Régóta pletykálják, eddig mégsem történt meg a Nokia felvásárlása. A jelek azonban egyre határozottabbak.

A Microsoftnak kell egy mobilgyártó. A keddi Surface-bejelentés óta teljesen egyértelmű az irány, az Apple receptjének követése, ami ebben az értelemben egyáltalán nem ciki, nem ócska másolás, hanem tanulás és belátás. Szóval az irány: hardver és szoftver egy kézben, maximálisan összecsiszolva, kikerülve a bevont harmadik fél saját elképzeléseit, idétlenségeit, lustaságát. Ehhez pedig a korábbi házon belüli próbálkozás KIN-os bukása után mindenképpen jól jön egy évtizedek óta mobilokkal foglalkozó gyártó felhalmozott tudása, tapasztalata (és szabadalmai, ehh).

Az sem utolsó szempont, hogy az Apple saját útja mellett a mobilos front másik fontos szereplője, a Google is rendelkezik már egy gyártóval, mióta zöldet kapott a motorolás biznisz. Nehezen elképzelhető, hogy a Microsoft hosszabb távon el szeretné viselni a slágerjáték nélkül maradó óvodás szerepkörét, miközben a csoportban már mindenki azzal játszik.

A finn eladások és részvények drasztikus esése nem érv, csak katalizálja a folyamatot. Ahogy az is, hogy a Windows Phone 8 bejelentésekor a Microsoft egyértelműen betette az ajtót: az erőre kapó Lumia-eladásokat gyakorlatilag befagyasztották, az idei harmadik negyedévben valószínűleg kevesen vesznek majd olyan okosmobilt (az erre odafigyelő felhasználók közül senki), amelyikről már most tudják, hogy csak butított szoftverfrissítést kaphat.

A Nokia részvényeinek árfolyama csökken, a második negyedéves jelentés (illetve a harmadik negyedévben kiadott esetleges befektetői figyelmeztetés) után szerintem kis túlzással annak adják majd a céget, aki arra jár. A Microsoft pedig nagyon ott van.

A Nokia szerint idejétmúlt az iOS és az Android

| kategória: mobil | téma: , , , , | 7 hozzászólás

Korábban sajnáltam a Nokiát és szurkoltam nekik. Ebből egyre inkább csak az előbbi érzés marad: csak sajnálni tudom azt az önmagát kiröhögtető céget, melynek észak-amerikai elnöke azt találja mondani 2011-ben, hogy az iOS és az Android bármilyen értelemben (itt konkrétan a felhős megoldások, illetve az alkalmazáscentrikus szemlélet tekintetében) is idejétmúlt. Mondja a Nokia Microsofttól jött embere, ellenpéldának pedig természetesen a Windows Phone-t hozza. Érted.

Kis ország nagy híre a Nokiáról

| kategória: médiailag, mobil | téma: , | 3 hozzászólás

Ritka alkalom a tech médiában, hogy egy magyarországi oldal (híre) a legnagyobb, legelismertebb külföldi szájtok nyitólapjára tud kerülni. Ezért tartom fontosnak, hogy írjak a csütörtökön a Techneten megjelent nokiás videóról. A közel 22 percben igazából semmi szenzációs nincsen: a benne lévő első Windows Phone rendszerű Nokia két apróságtól eltekintve ugyanaz, mint a teljesen publikus N9, ráadásul a rajta futó oprendszert is láttuk már. Ami Franczy kolléga anyagát mégis érdekessé teszi, az az a tény, hogy ezzel az Engadget, a Mashable, a CNET, a PCWorld és hasonló szájtok címoldalán szerepelt, általában kiemelt hírként.

Az jól látható a videón, hogy belső anyagról van szó. Nem kémvideó, nem külső szereplő készítette, valószínűleg a céges PR archívumba ment, csak valaki úgy gondolta, hogy jobb, ha minél előbb kikerül onnan. Az én teóriám (!) szerint egy ősnokiás állhat mögötte, egy olyan valaki, akinek a sorban lemondott vezetőkhöz hasonlóan zavar Stephen Elop és a Microsoft cégen belüli térnyerése. Csak ő így próbált odavágni. Nem lepődnék meg, ha néhány nap múlva a videót kiengedő munkatárs is távozna, csak mondjuk nem önszántából.

A magyar tech média villantásán kívül még valamire jó volt ez az ügy – és itt el is érkeztünk egy másik teóriához, amely szerint a videót direkt szivárogtatták ki, hogy még időben szondáztassanak. A (részvény)piac üzenete a következő: a MeeGo rendszerű N9 bemutatásakor 6%-kal erősödtek a Nokia részvényei, a WP7-es bemutató kiszivárgásának napján 3%-kal estek.

Egyébként a piacokhoz hasonlóan nekem is tetszik az N9. Ha a szimpatikus MeeGo kezdeti ökoszisztéma-nehézségeit áthidalva valahogy ügyesen megoldanák (illetve inkább mondjuk úgy: meg akarnák oldani) hozzá a minél inkább out of the box futtatható Android appokat, akkor kérdőjelek helyett én egy egyértelmű felkiáltójelet látnék a Nokia előtt.

A Nokia, a Windows Phone és a nagy kérdőjelek

| kategória: mobil | téma: , , , , , , , , | 3 hozzászólás

Talán a történés éveken át tartó elképzelhetetlensége az, ami miatt most annyian szinte csak pozitív fejleményeket látnak bele a Nokia és a Microsoft együttműködésébe, abba, hogy a Windows Phone 7 lesz a Nokia csúcsmobiljain. Logikusnak is tűnik a lépés, az Apple iPhone-jai és a Google Android platformja ellen az utóbbi időben két cég nem tudott mit tenni: az újként is elavult Symbianra koncentráló Nokia és a mobilos Windows platformját megújító, de azért a körmeit rágó Microsoft.

Első ránézésre úgy néz ki a dolog, hogy a Nokia a hardverben erős, a Microsoft a szoftverben, ergo sok rossz nem sülhet ki az összeadásból. Bár én is ennek szurkolok – főleg a Nokia miatt, méltán nagy múltú gyártóként megérdemelné, hogy megmentődjön –, több komoly kérdőjel is felmerül.

Egyrészt a Nokia hardverben tényleg erős, de ez a minőség főleg az alsó és középkategóriás készülékeikre igaz. A csúcstelefonokat gyenge felbontású kijelzők, a versenytársaknál egy évvel korábban csúcsnak számító processzorok jellemzik. Persze ez nem minden, de azért elég vicces, hogy a tavalyi Windows Phone 7-es készülékek minimumaként meghatározott 1 GHz-éig még nem sikerült eljutnia a Nokiának, miközben idén tavasszal a piac már ezt az értéket is túlhaladja.

A másik kérdés, ami felmerül: vajon mit szól mindehhez a Symbianhoz ragaszkodó tábor, illetve annak véleményvezérei? Nem tudom, hogy mekkora lehet ez a csoport, abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy nem a Nokia logóhoz, hanem a Symbian rendszerhez ragaszkodtak eddig. Át lehet-e vinni őket egy logóval a Windows Phone 7-re? Célnak kell-e lennie ennek egyáltalán?

Szintén nem mehetünk el amellett, hogy a Windows Phone 7 fogadtatása még mindig nem egyértelmű. Nem arról van tehát szó, hogy egy sikeres mobilgyártó felvesz a portfóliójába egy éppen befutó oprendszert, kicsit lutri ez az együttműködés mindkét fél számára.

A negyedik nagy kérdőjel: mit lép erre az Apple és a Google? Itt jön képbe például  a Bloomberg tegnapi híre, amely szerint az Apple egy kisebb, olcsóbb iPhone kiadására készül, amelynek ára éppen fele lenne a jelenlegi iPhone-énak. Ez a kategória pedig már nagyon keményen beleér abba, amelyik a Nokia-Microsoft együttműködés lényege érint. Mindez persze még csak pletyka.

Nem azt mondom, hogy nem fog bejönni a Microsoft-Nokia együttműködés, csupán annyit, hogy ez a Nokiának most azt jelenti, amit a Windows Phone 7 kiadása jelentett ősszel a Microsoftnak: nem előremutató nyereség, csupán egy biztosíték a túlérésre. A legnagyobb kérdőjel pedig az, hogy meddig lehet még túlélésre játszani.

Elindult a Nokia hazai webshopja (#minekvan)

| kategória: mobil | téma: , | 7 hozzászólás

Olyan hír érkezett a Nokia háza tájáról, amelynek csak az első fele hangzik jól. Nemrég elindult a magyar Nokia Online Shop – és sajnos csak idáig tart a jó rész. Bele-belenézve már kevésbé örültem.

Egy gyártó domainje alatt működő bolttól a legolcsóbb itthoni árakat várnám. Véletlenszerűen kiválasztva meg is néztem pár terméket. Az összehasonlításhoz nem a pult alól is dolgozó helyeket választottam ki, hanem a készülékeket a Nokiához hasonló (magyar garanciás, stb.) feltételekkel áruló, tapasztalataim szerint megbízható Edigitalt és Speedshopot.

Előzetes adalékként még annyi, hogy a felhasználói feltételek szerint a Nokia a megrendelt termékeket +1490 forintért szállíttatja ki. A Speedshopnál 10, az Edigitalnál 15 ezer forint felett ingyenes a kiszállítás – ahogy ezt egy 80-100 ezer forintos terméknél szerintem teljesen jogosan elvárhatja az ember.

Nokia N97 mini

  • Nokia Online Shop 129 990 forint
  • Speedshop / Edigital 99 990 forint

Nokia C6

  • Nokia Online Shop 79 990 forint
  • Speedshop 78 ezer forint

Nokia BH-607 multipontos Bluetooth headset

  • Nokia Online Shop 16 490 forint
  • Edigital 14 990 forint
  • Speedshop 12 890 forint

Mindez egyébként itthoni nokiás specialitásnak tűnik. A Nokia UK-nál (magyar áfával számolva, országon belüli ingyenes kiszállítás mellett) 100 000 forint az N97 mini. Biztos vannak olyan termékek is, amelyek olcsóbbak, de nem mertem tovább kattintgatni, nehogy mégiscsak sokkal drágábbakat találjak. Úgyhogy “csak” ennyi után kérdem: miért indít(tat) egy gyártó webshopot, ha nem tudja legalább néhány ezressel olcsóbban kínálni bármelyik/mindegyik saját termékét?