archívum téma szerint: “másodkijelző”

Még nagyobb mobilképernyők helyett másodkijelzők jöhetnek

| kategória: mobil, trend | téma: , | 1 komment

Az elmúlt években, a teljesen érintőkijelzős telefonok térnyerésével azon ment a verseny, hogy ki jelentet meg nagyobb képernyős telefont. Mint minden fejlődés, ez is a csúcsára érkezett a mostanában piacra kerülő 4-4.3 colos készülékekkel. Talán ez az a szint, amit még telefonnak nevezhetünk, amit még úgy igazán telefonként tudunk használni. (Adalékként itt egy Galaxy S vs Dell Streak összevetés, illetve az utóbbi tesztjének konklúziója.)

Nincs hát hova növekedni, új ötlet kellett. Egymástól függetlenül, ráadásul teljesen más koncepció alapján, de úgy tűnik, hogy a Samsung és a Sony Ericsson is járható utat látnak a másodkijelzők bevetésében. Az ötlet nem egészen új, hiszen a kagylóhéj formájú, korábban divatos telefonoknál már alkalmaztak másodkijelzőket, melyek funkciója az volt, hogy ne kelljen kinyissuk a telefont, ha csak az alapvető információkra vagyunk kíváncsiak. (Mennyi az idő? Van-e nem fogadott hívásunk? Kaptunk-e SMS-t?)

Ugyanerre szolgál a nemrég kiszivárgott Samsung Continuum másodkijelzője is. A különbség csak annyi, hogy – candybar telefon lévén – a második kijelző az első alatt van, a monokróm vagy mérsékelten színes beidegződés helyett pedig egy érintős pluszt kapunk. Az idő, valamint a nem fogadott hívások és SMS-ek számának kijelzése mellett az időjárásról és barátaink állapotfrissítéseiről is értesülhetünk innen. (Addig sem meríti az akkut a 4+ colos kijelző.)

Szintén nem világújdonság, de itt és most valamit beindíthat a Sony Ericsson LiveView névre keresztelt kiegészítője. A hivatalosan mikroképernyőként marketingelt kijelzőnek csak a kerete érintésérzékeny, de ez bőven elég ahhoz, hogy a szokásos mobilos notifikációk szemrevételezésén túl is használhassuk a tartozékot. Például RSS app vagy zenelejátszó vezérléséhez. Ami még jó benne, hogy Bluetooth kapcsolaton át más androidos telefonokkal is együttműködhet.

Első ránézésre csak két régi-új apróságról van szó, de ahogy az elején is írtam, én mélyebb dolgokat látok ebben: a használhatóság határát elért mobilkijelzők kiterjesztését, a növekedés következő fázisát. Egyben egy logikus lépést az akkumulátor üzemidejének megnyújtása irányába. Szerintem simán benne van a dologban, hogy trenddé váljon. Szerintetek?