archívum téma szerint: “google docs”

Facebook + Microsoft = Docs

| kategória: szociál, web | téma: , , , | 1 komment

Dave Girouard, a Google vállalati megoldásokért felelős elnöke még tavaly november közepén tett egy elég határozott kijelentést, miszerint 2010-ben már leváltható lesz a Microsoft Office. Ez a Dave fiú nyilvánvalóan már akkor tudott valamit saját házuk tájáról, például azt is előre “sejthette”, ami az elmúlt héten történt: gyorsabb és  funkcionalitásában a teljes értékű irodai programcsomagokhoz valamivel közelállóbb lett a Google Docs.

Girouard persze nem gondolta már tavaly sem, hogy a Google vinne mindent, még a Microsoftnak is adott esélyt, ha időben beindítják az onlájn office-os rakétákat. Most ezt tervezik, viszonylag váratlan formában. Váratlan, de annál logikusabb módon: a Facebookkal együttműködve. A Docs.com az Office 2010 alapjain működik majd, a sikerhez szükséges kulcs pedig a Facebook sok száz milliós felhasználói bázisa lehet – a kollaboráció ugyanis FB-júzerek közt működik majd.

Amíg a Google Docs használatát (és létét) még mindig magyarázgatni kell a nem túl geek ismerősöknek (“Tudod, ha belépsz a Gmailbe, akkor ott a bal felső sarokban van olyan, hogy dokumentumok…”), addig igen jó esélyei vannak egy facebookos, egyszerűsített ofisznak. Ha elég jól integrálják a Docs-ot a Facebookba, akkor szinte biztos, hogy az online doksiszerkesztés területén eddig teljesen járatlan felhasználók milliói mozdulnak majd rá. Talán nem is jut majd eszükbe, hogy korábban miért nem szerették volna dokumentumaikat online tárolni. És tényleg: miért is?

Biztonsági mentés a Google Dokumentumokról

| kategória: web | téma: , |

Épp hétvégén gondolkoztam arról, mi is történne, ha a Google Docs-ból szerverhibák durva sorozata miatt eltűnne néhány ezer felhasználó összes dokumentuma. Elég kényelmetlen lenne, bár tulajdonképpen akkor is, ha csak az én néhány doksim válna semmivé.

A rémképzet okozta esetleges félelmet oszlatja el a Lifehacker által talált GDocsBackup. A természetesen ingyenesen letölthető alkalmazás használata a nagyon egyszerű. Íme:

Mi újság a Google szolgáltatásaival?

| kategória: web | téma: , , |

A legutóbbi nagy Gmail-leállás (és az azóta való ak-akadozás) után felértékelődött egy olyan szájt fontossága, ahol csekkolhatjuk, hogy mivel mi a gond, illetve azt, hogy általános problémáról van szó, vagy csak nálunk nem stimmel valami. Na, pont erre jó a Google Apps Status Dashboard, amelyről a GOS számolt be. A státuszellenőrző nevével ellentétben nem csak az Apps-be tartozó szolgáltatások állapotát mutatja.

A problémás esetekben, például a 10-ei Gmailes kulcsra kattintva bővebb infót is kapunk a probléma jellegéről. Ezt hívják úgy, hogy ügyféltájékoztatás, tudjátok, ilyen lesz majd 2082-ben MÁV-nál is.

Már a Calendar is tud offlájnul

| kategória: trend, web | téma: , , , |

A Gmail és a Google Docs után végre a Google Calendarja is megtanult offline elérhető lenni, immár mindenki számára, aki installálta a Google Gearst. A jobb felső sarokban lévő Offline (beta) feliratra kattintva indul a szinkronizáció. A beállításoknál természetesen kapcsolgathatjuk, hogy melyik naptárunkat akarjuk kapcsolat nélkül is elérni.

Ezután szerintem már joggal elmondható, hogy a Google dolgai egy átlagfelhasználónak teljeskörűen kiváltják a Microsoft Office vagy éppen az Open Office jelentős részét. Tudom, hogy vannak olyan szempontok, amelyekből szemlélve a G-cuccok kevesebbet tudnak, de erre bőven van ellentétes példa is. Például a Google Calendar simán küld sms-értesítést az eseményekről (akár többször is).

Tegnap egy tanulmányhoz kerestem egy korábbi jegyzetemet a gépen, de sehogy sem találtam. Viszont egészen biztos voltam benne, hogy nem papíron van a kijegyzetelés, hanem elektronikusan. Aztán eszembe jutott: ja, de nem a gépen…

E-mailből G-dokumentum

| kategória: web | téma: , , |

Egy labs-es aprósággal bővült a Gmail fegyvertára. A funkció bekapcsolása után minden e-mail mellett, a jobb felső sarokban megjelenik egy Create a document link, melyre kattintva a Google Docs-unkba exportálódik a levél. A hasonló nevű (Create a document) funkciót tessék hozzá bekapcsolni.

Kipróbáltam, jól működik. Egy html formátumú, képet is tartalmazó e-mailnél a képet tartalmazó táblázat szélességével volt egy kis – 3 pixelnyi – probléma, ami miatt új sorba csúszott az, aminek nem kellett volna. Az alábbi, gyönyörű borderrel ellátott képen is látható, hogy jobbról kiszorult a szegény HP-s mézeskalács. Mondjuk mosolyog ő is, tehát alapvetően meg vagyunk elégedve.