archívum téma szerint: “könyv”

Nyerj egy Apple könyvet!

| kategória: etc | téma: , , |

Azt találtam ki, hogy mivel úgyis van egy felesleges példányom, elajándékozok egyet Jeffrey S. Young és William L. Simon Steve Jobs és az Apple sikertörténete című könyvéből. A linkelt posztot ismerők megnyugtatásául közlöm: nem a hiányos, hanem a teljes verziót lehet megnyerni. (Ami annyiban használt, hogy a másikból hiányzó 16 oldalt kiolvastam belőle, egyébként teljesen új.)

Hogy legyen valamiféle játék is, a könyvért indulóknak van egy dolguk: csatlakozni a tsabeeka.hu facebookos közösségéhez. Hogy meddig? Nos, az Apple 2010. június 7-én, éppen egy hónap múlva nyitja meg éves fejlesztői világkonferenciáját, melyen várhatóan hivatalossá teszik új iPhone-t. Amikor ez megtörténik, akkor én néhány órán belül felhívom valamelyik barátomat, és megkérem, hogy mondjon egy számot. Az a facebookos tag nyeri majd a könyvet, aki a tsabeeka.hu rajongóinak abban a pillanatban aktuális listáján  a számnak megfelelő sorszámmal rendelkezik. (Ha véletlen mégsem jelentik be az új iPhone-t, akkor a konferencia végén, itteni idő szerint június 11-én történik meg mindez.)

Így akármi is lesz az Apple-eseményen, valaki mindenképpen örülni fog. 🙂

[update: Az iPhone 4-et időközben bejelentették, a könyvet pedig szajmon segítségével kisorsoltam, így mindenki örülhet valaminek.]

Egy olvasóbarát könyvkiadó

| kategória: marketing/pr | téma: , | 1 komment

Amikor végre lett rá időm, nagy lelkesedéssel kezdtem el olvasni Jeffrey S. Young és William L. Simon Steve Jobs és az Apple sikertörténete című könyvét. Nem haladtam el túl sokáig, a 48. oldal után némi törést tapasztaltam a tér-idő kontinuumban. Újraolvastam, de valahogy csak nem stimmelt a történet. Az oldalak felső sarkaiba nézve hamar rájöttem az okra: a 48. után rögtön a 65. oldal jön.

Írtam hát a Lexecon Kiadónak: van egy ilyen könyvem, és kíváncsi lennék a hiányzó részre. Nem akadékoskodtam vagy követelőztem, megelégedtem volna a kimaradt oldalak elektronikus változatával is, egyszerűen érdekelt az a rész is.

Még aznap válaszoltak, én megadtam a címem, ők pedig küldtek egy új példányt. Természetesen ingyen, a postaköltséget is ők állták.

Semmi különös nincs ebben a történetben, mégis jól esik az embernek, ha egy kiadó is éppen azt gondolja természetesnek, mint az olvasó.

Twilight feat. mormonok vs. HVG

| kategória: etc | téma: |

Hajnalban sikerült befejezzem az Alkonyat című könyvet. Bár a hátsó borító tanúsága szerint elsősorban “érdekes nőknek” ajánlott, én igenis élveztem.

A könyv a maga kategóriájában tökéletes: mind a megírás, mind a világ hangulata, mind a szereplők és a cselekményvezetés terén. És végre egy mű, amely nem vág rögtön egy rossz történést minden jó közepébe (lásd amerikai filmek és sorozatok legjava), hanem enged egy kicsit – oldalakon, fejezeteken át – időzni a jóban.

Elalvás előtt még beugrott egy, a hvg.hu-n megjelent írás, amely gyakorlatilag az írónő vallási meggyőződését fikázva jutott el odáig, hogy ez a könyv a hittérítés ocsmány eszköze.

A romantikus máz alatt ennek megfelelően a konzervatív női értékek dicsérete rejlik, az engedelmes, házias, jó természetű lányok dicsőítése, akik tudják, hogy náluk jóval idősebb férjük csak jót akar neki, még ha vámpír is és érzékenyen elrejtik a nászéjszakán szerzett sebeiket, nehogy megbántsák vele bűntudatra amúgy is hajlamos kedvesüket.

Kezdjük ott, hogy miért is ne lehetne valakinek konzervatív értékrendje, és ezt miért is ne fejezhetné ki? És rögtön menjünk is tovább: miért ne szerethetne valaki annyira egy másik embert, hogy ne akarja megbántani pont azzal, ami miatt végül is szereti? Tudniillik az illető vámpír, ami ugye a tudomány jelenlegi állása szerint nincsen is. De ha már nagyon belemegyünk a szimbolikus értelmezésbe, akkor éppen a vámpír lét mutat rá arra, hogy semmi sem csak jó vagy csak rossz, mindennek megvan mindkét oldala, illetve minden ok-okozat kérdése.

Az írás nehezményezi a szexualitás hiányát. Ezt szintén nem értem: miért kellene minden könyvnek a szexről szólnia? Főleg akkor válik érdekessé ez a vonal, mikor a kritikus egy másik “mesét”, a Harry Pottert hozza fel a meyer-i világ ellenpéldájaként, pedig annak szereplői sem dugják szét a könyvet, hiába kerülnek már a sorozat utolsó köteteiben “megfelelő korba”.

A HVG-cikk szerzőjének láthatóan eleve problémája van a mormon vallással és láthatóan a prekoncepcióit igyekszik a cikkben ráhúzni a könyvre.

A hírek szerint Stephanie Meyer olyannyira lelkiismeretes szolgálója a mormon egyháznak, hogy minden kéziratát jóváhagyatja egyházi vezetőjével. Talán még néhány tippet is elfogad, hogy az üzenet minél hatékonyabb legyen. Még egy kis asszonyverés ide, esetleg egy kicsit több engedelmesség oda.

Ritkán, de még a HVG kapcsán is fel-felmerülnek olyan cikkek, amiket kár volt megírni. Vagy elolvasni.

A könyvek és/vagy az internet?

| kategória: trend, web | téma: , , |

Azok a krimik érdekelnek, melyekben sállal gyilkolnak? Vagy az Oroszországban játszódó romantikus regényekért vagy oda? Netán csak szeretnél SMS-ben tájékoztatást kapni arról, ha beérkezik a könyvtárba kedvenc szerződ legújabb kötete? Vagy mindez csak utópia?

A magyar könyvtárak napi rögvalóságára jellemzőbb az, hogy polcaikon 10-12 hónappal a kiadás után tűnnek fel az “újdonságok”, mint az, hogy úttörői lennének a digitalizált világnak. Nem feltétlen a könyvtárosok szemléletével van baj – bár az is igaz, hogy még az informatikus könyvtárosoknak tartott egyetemi előadásokon is meglátszik néha, hogy az oktató könyvtáros munkatárs maga is megörül, ha sikerül vastagra állítani egy betűt a szövegszerkesztőben.

Félni márpedig nem kell a digitálistól, az egyesek és nullák egyáltalán nincsenek ellentétben a manapság már leginkább közhelyként emlegetett Gutenberg-galaxissal. Bár sokak szerint az internet letarol minden mást, médiatörténetileg nézve eddig mindig az történt, hogy az újdonság erejének múlásával helyreállt az egyensúly a “régi” tömegmédia és az “új” között. Ezek alapján inkább normális, mintsem különös az, hogy a könyv egyre inkább jelen van az interneten – és az utóbbi nemhogy gyengítené az olvasást, hanem még új színekkel is igyekszik gazdagítani az élményt.

Könyvtár az egész világ

Vajon melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy a nyitva tartási időn kívül szeretett volna kutakodni a könyvtárban. Bár közös magyar könyvtári adatbázis létezik a neten, de ezen csak azt tudhatjuk meg, hogy az ország melyik könyvtárában található meg az a mű, amellyel akkor éppen semmit nem tudunk csinálni. Pedig milyen jó is lenne kölcsönzésre előjegyezni a kötetet, netán nem lemaradni arról a csöppet sem mellékes információról, hogy aznap este lesz író-olvasó találkozó a szerzővel, ráadásul egy közeli antikváriumban akciósan ötszáz forintért beszerezhető a mű.

Ezeket a problémákat igyekszik majd orvosolni az a projekt, melynek információs oldala a könyvtár.info címen érhető el. A leendő, valószínűleg a konyvtar.hu címen elérhető oldal “könyvtári ügyfélkapu” kíván lenni, iWiW, wikik, könyvesboltok, antikváriumok és elektronikus szolgáltatások becsatornázásával.

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap 4 milliós forintos pályázati támogatásából indult és működik. A befolyó pénzekből gyorsabb és interaktívabb együttműködést tesznek lehetővé az olvasók és a könyvtárosok, valamint a könyvtárak között.

A tervek szerint például SMS küldő- és fogadó központot is létrehoznak majd. A könyvtáraknak így nem kell egyesével tárgyalni a mobilszolgáltatókkal ahhoz, hogy SMS-alapú szolgáltatásokat biztosítsanak, hanem gyorsan, egyszerűen és olcsón használatba vehetik majd ezt az SMS-es csatornát az olvasókkal való kétirányú kapcsolattartásra. Például egy-egy új könyv megjelenéséről mobilos üzenetben tudják majd tájékoztatni az érdeklődőt – aki egy válasz SMS-sel elő is jegyeztetheti kölcsönzésre a kötetet.

Olvasás mint közösségi élmény

Az alig egy hónapja indult, szintén a rendszeres olvasóknak szóló Moly.hu koncepciója egészen más. Nem a könyvtár, de mégcsak nem is a könyvek oldaláról közelíti meg az olvasást, hanem annak élményét próbálja meg közösségi szintre emelni. Az oldal mottóját és egyik alapvető funkcióját is a “Mit olvasol éppen?” kérdés adja. A felhasználók persze nem csak azt jelölhetik meg, hogy éppen melyik könyvet olvassák, hanem borítókat vagy fülszövegeket adhatnak hozzá, valamint pontozással és szövegesen is értékelhetik a műveket.

Ennél sokkal fontosabb az, hogy a regisztrált olvasók a már olvasott kötetekről – azok adatlapján cseveghetnek, egymásnak ajánlhatják őket, és bármilyen (szubjektív) szempont alapján egy csoportba tartozó kollekciókat is létrehozhatnak. Az utóbbi segítségével például nem csak a szokásos szempontok – téma, műfaj, nyelv – szerint csoportosíthatjuk a könyveket, hanem akár a “krimik, melyekben nem találják meg a gyilkost” címmel is csinálhatunk vagy találhatunk egy kupacot.

“Itt nincsenek se kiadási adatok, se ISBN-szám, se egyéb katalóguscédulára való kellék. Csupán szerző és cím, néha még azok is pontatlanul” – avat be a néhányak által hiányosságnak vélt sajátosságokba Nagy Bence, a rendszer fejlesztője. A Moly ugyanis nem a könyvekről szól, hanem az olvasókról. Segít kiválasztani, hogy mit olvassunk legközelebb, de ez a feladat ott ér véget, ahol a könyvtárosé vagy a könyvesbolti eladóé kezdődik.

A jelenleg pár száz tagot számláló közösségi oldal eddig főként a szájreklámra épített. Néhány napja fedezte fel magának az oldalt pár könyvtáros, ők csináltak némi promóciót saját közösségükben, látnak fantáziát az oldalban. A könyvtárosok hírverése óta a napi 20-30 új regisztráció sem ritka, jelentősen emelkedik a regisztrált olvasók száma. A fejlesztő szerint az ezres számot elérve lesz majd értelme olyan funkciókkal bővíteni a Molyt, mint például a felhasználók ízléstérképe, mellyel megtalálhatjuk, hogy kik a könyvek terén hozzánk közel álló olvasók.

Amikor majd a Moly eléri a kívánt felhasználószámot, valószínűleg szüksége lesz majd egy “képesebb”, szerkesztett címoldalra is, ahol a felhasználók nem csak listaszerűen, hanem fogyaszthatóbb formában kapják a napi könyves közösségi dózist – legyen szó az ismerős által legutóbb olvasott könyvről, vagy éppen arról, hogy Amerikában megfordult a trend: újra nő az olvasók száma. Egyre jobban van mire és kikre építeni.

Könyvet a polc(.hu)ról

| kategória: web | téma: , | 8 hozzászólás

Letisztult felület, elegáns színek, keresőbarát URL-ek – ez jellemzi a Sanoma frissen nyílt online könyváruházát, a polc.hu-t, melyet a cég könyvkiadási részlege és újmédia divíziója együtt fejlesztett.

Apró formai hibák még vannak, de nekem kifejezetten tetszik az oldal, jó nézni.

Az értékesítés terén is felveszik a versenyt: a 25-50%-os brand akció a sajátmárkás termékek egy részére vonatkozik. Bár a többi könyváruházban szinte mindig más-más kiadó könyveit adják akcióban, de ha itt nem így lesz, akkor sincs túl nagy baj, hiszen a Nők Lapjához, a Figyelőhöz és más Sanoma-lapokhoz köthető könyvek között is rendre lehet igényeseket/érdekeseket találni.

Ráadásul, úgy hírlik, december közepétől bele is olvashatunk a könyvek első oldalaiba. A Nők Lapja Cafe, a FigyelőNet és a StoryOnline oldalain hamarosan találkozhatunk majd könyvajánlókkal, később pedig minden Sanoma-weblapon.

Szóval hajrá, a Polc méltó versenytárs az eddigi Alexandra-Bookline-Libri szentháromság világában.