archívum téma szerint: “vodafone”

Szófelhőkben a mobilszolgáltatókról

| kategória: mobil | téma: , , , | 1 komment

Lenne itt egy nem túl reprezentatív felmérési eredmény. A mobilos szemináriumon azt a villámfeladatot adtam a hallgatóknak, hogy írjanak össze legalább három-három olyan kifejezést, amelyik eszükbe jut a T-Mobile-ról, a Telenorról és a Vodafone-ról. 20 válasz érkezett be, a lapokon szereplő szavakat egységesítettem (a hasonló értelműeket közös alakra hoztam, stb.), aztán bepakoltam egy-egy szófelhőbe. A minta mérete miatt az eredmény leginkább semmit nem jelent, inkább csak érdekességként mutatom.

T-Mobile

Telenor

Vodafone

Etikátlan trükk a Vodafone karácsonyi akciója

| kategória: mobil | téma: | 6 hozzászólás

Mobilportos munkám miatt sokszor találkozok a szolgáltatók árlistáival. Néhány hetente megnézem őket, sokszor fel is jegyzem az árakat. Így történt ez november 1-jén is, amikor a Vodafone került terítékre. Gyanússá vált, hogy a legutóbbi csekkolásom óta november elejére több készülékük árát jelentősen megemelték. Lementettem az árlistát, most pedig, a karácsonyi hajrában eszembe jutott, hogy ránézzek az ünnepi árakra, amiket karácsonyra véletlen éppen annyival vittek le, mint amennyivel egy hónapja megemeltek.

Ami már az árak megemelésekor feltűnt, az a mérték volt, néhány alsó- és alsó-középkategóriás telefonnál ugyanis annyival – 9-10 ezer forinttal – megdobták az árakat novemberre, ami nem sok mindennel indokolható. Nesze neked karácsonyi akció.

Nem vagyok GVH, eldönteni sem tudom, hogy versenyjogilag minek minősül az eset. Azt viszont határozottan ki tudom jelenteni, hogy ebben a formában etikátlan, csúnyábban fogalmazva átverés. Íme tehát az árak, melyekből a novemberiek a november 1-jei, a decemberiek pedig a december 8-ai állapotot tükrözik.

Nem állítom, hogy a másik két hazai mobilcég esetleg nem alkalmazott hasonló trükköket karácsonyi akciója felturbózásához. Viszont ha igen, akkor ők a Vodánál kevésbé feltűnően, kisebb lépésekben csinálták. Ha egyáltalán csinálták. Még a T-Mobile vonatkozó árlistái vannak meg lementve, azok alapján náluk nem találtam ilyen összefüggést, de a telenoros híreket böngészve sem tűnt fel szisztematikus trükközés.

A Vodafone ezúttal túl kirívóan alkalmazta az etikátlan akciók árfegyverét. Bocs, fiúk. Lebuktatok.

Update A szolgáltató nevében Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország Szegmens Marketing Igazgatója a következőt reagálta: „A készülékárak meghatározása számos folyamatosan változó paraméter figyelembe vételével történik, ilyenek például a beszerzési árak, az aktuális forint árfolyam valamint az egyes célszegmensek számára meghatározott időszakos promóciókba fektetett akciós ártámogatás mértéke is. Ezek eredményeként az egyes készülékek árai időszakonként jelentősen eltérhetnek.”

Klasszikus mobilos reklámok

| kategória: marketing/pr, mobil | téma: , , , , , , , | 1 komment

A T-Mobile és a Telenor világában egyre kevesebbszer gondolunk arra az időszakra, amikor a két legnagyobb magyar mobilszolgáltató egyikének sem ez volt a neve. A legnagyobb például 2002-2003 környékén még javában a Lighthouse Family High-jával hódított. Westel – a Kapcsolat.

A Telenor nemhogy Pannon, hanem még Pannon GSM néven tette le az asztalra a magyar mobilszolgáltatók reklámjai közül az egyik legemlékezetesebbet. Eső, csók és persze: Pannon GSM – Az élvonal.

Idővel berobbant az új szolgáltató is, melynek megjelenését hatalmas bevezetőkampány kísérte. Emlékszem, a nyitóestén minden valamirevaló magyar csatorna főműsoridejének minden egyes reklámblokkjában leadták ezt a szpotot, melynek hangulata, zenéje telitalálat, még mindig belebizsergek, amikor megnézem. A reklám végén pedig a kedves női “Te hangod” után elemi erővel becsapódva halljuk a piacon feltűnő új nevet: Vodafone.

Nem ad választ ma senki sem

| kategória: marketing/pr, mobil, szociál | téma: , , , , | 6 hozzászólás

A múlt szerdai abszurd áras telenoros HTC Desire-ről szóló posztomat belinkeltem a Telenor Facebook oldalán, remélve, hogy ha már a Twitteren nem reagáltak rá, akkor itt valamiféle (vicces, netán önironikus) választ adnak. Nos, a Telenor közösségi médiás hozzáállása, azt hiszem, egy időre leszerepelt előttem. Íme a tökéletes mellébeszélés.

Szóval 4 nap alatt összesen ennyire futotta tőlük. Nem tudom, hogy a online community manager bénázik, vagy egyszerűen ennyit enged neki a Telenor, mindenesetre az érintettek figyelmébe ajánlom (például) a Karmamedia vonatkozó ebookját, abból talán rájönnek, hogy hiába blogol a vezérigazgató, ha egy ilyen egyszerű kérdésre még csak rossz választ sem tudnak adni, hanem inkább kétszer is kikerülik a válaszadást. Lehetett volna valami beszerzési áras vagy árpolitikás bullshit, ha nincs vállalhatóbb indoklás a 190 ezres árra.

Időközben azért van némi fejlemény, megjelent a Vodánál a Desire. Kártyásan 110 ezer forint. Remélem, most a Telenornál is nevetnek az árképzésért felelősök. Mert ez így már tényleg elég vicces.